De overheid heeft regels opgesteld om de kwaliteit van de bodem en het grondwater te beschermen. Zo moet schone grond schoon blijven. En mag je niet zomaar vervuilde grond verspreiden. Deze bodemregels staan in de Omgevingswet en het omgevingsplan van de gemeente. Als inwoner of bedrijf kun je te maken krijgen met deze regelgeving wanneer je een huis koopt, bouwplannen hebt, de grond wilt afgraven of gebruiken of als er bodemvervuiling is.

Wat doet de FUMO?

De FUMO voert namens de gemeenten, de provincie en het waterschap diverse taken uit op het gebied van bodem. Bij ons werken meerdere bodemspecialisten, die zich bezighouden met uiteenlopende taken. Van het behandelen van meldingen en vergunningaanvragen tot het houden van toezicht op de naleving van wet- en regelgeving. Ook geven we advies aan bedrijven en burgers.

Meldingsplicht en informatieplicht

Voor iedere milieubelastende activiteit, zoals het afgraven, verplaatsen, opslaan en saneren van grond, moet je een melding doen of informatie verstrekken via het Omgevingsloket. Wat je precies moet melden en doorgeven, controleer je eenvoudig met de vergunningscheck. Na ontvangst van je melding of informatie krijg je per e-mail een bevestiging.

Bodemsanering of graven in verontreinigde grond

Bodemsanering is het proces waarbij grond of grondwater vrij van verontreiniging wordt gemaakt, om het geschikt te maken voor een nieuwe toepassing. Alleen een erkend bedrijf mag bodemsaneringen uitvoeren. Dat geldt ook voor het graven in verontreinigde grond. Soms is dit nodig om bijvoorbeeld kabels of leidingen aan te leggen. Meer informatie over graven in verontreinigde grond vind je op de website van Informatiepunt Leefomgeving (IPLO):

- Graven in de bodem.
- Saneren van de bodem.

Het stroomschema van IPLO helpt je bij het bepalen van de activiteit waar je te maken hebt.

Omgevingswet en overgangsrecht

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Alles wat met graven in en saneren van de bodem te maken heeft valt onder deze wetgeving. Voor een aantal situaties geldt het overgangsrecht, waardoor de Wet bodembescherming nog van toepassing is. Meestal gaat dit om lopende saneringen. Meer informatie over het overgangsrecht vind je op de website van IPLO.

Voorafgaand bodemonderzoek

Bij een aantal activiteiten is voorafgaand aan de activiteit bodemonderzoek van de landbodem nodig. Bijvoorbeeld als je gaat graven in een bodem. Of als je bodem gaat saneren. Op de website van Informatiepunt Leefomgeving vind je meer informatie over situaties waarin een voorafgaand bodemonderzoek nodig is.

Heeft er een voorafgaand bodemonderzoek plaatsgevonden? Vul dan onderstaand document in om dit aan te tonen.

Milieuverklaring bodemkwaliteit

De milieuverklaring bodemkwaliteit is een bewijsmiddel om de kwaliteit van een partij bouwstof, grond, baggerspecie, mijnsteen of de (water)bodem aan te tonen. Met deze verklaring laat je zien dat de partij de daarin aangegeven kwaliteit heeft. Dit is nodig om de partij te mogen toepassen volgens de regels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Meer informatie over de milieuverklaring bodemkwaliteit vind je op de website van het Informatiepunt Leefomgeving.

Hieronder staan drie verschillende milieuverklaringen bodemkwaliteit. Twijfel je over welke je nodig hebt? Neem dan contact op met de FUMO.

Ik heb een vraag

Met vragen kun je contact opnemen met de FUMO