Woo-verzoeken
Wil jij dat de FUMO bepaalde informatie openbaar maakt? Het recht om informatie van overheidsinstanties te verkrijgen, is vastgelegd in de Wet open overheid (Woo). Op deze pagina lees je wanneer én hoe hoe je een Woo-verzoek kunt indienen. Heb je een algemene vraag? Daar is geen Woo-verzoek voor nodig. Neem gerust contact met ons op via het contactformulier.
Veel informatie is al openbaar. Een Woo-verzoek is daarom niet altijd nodig. Bekijk eerst welke Woo-verzoeken wij hebben afgehandeld. Deze kun je inzien op wooverheid.nl. Mogelijk staat het onderwerp waar jij informatie over wilt hier al bij. Andere bronnen van openbare informatie zijn bijvoorbeeld:
- Berichten over uw buurt (overheid.nl)
- Zoeken in alle documenten (officielebekendmakingen.nl)
- Actueel gemeten en verwachte luchtkwaliteit (Luchtmeetnet.nl)
- Doorzoek de woo-dossiers van gemeenten, provincies en ministeries (Woogle.nl)
- Vind bestemmingsplannen, structuurvisies en algemene regels die gemaakt zijn door gemeentes, provincies en het Rijk (Ruimtelijkeplannen.nl)
Wanneer kan ik een Woo-verzoek indienen?
Heb jij de online bronnen bekeken, maar is jouw onderwerp nog niet openbaar? Dan kun je een Woo-verzoek indienen. Let erop dat je Woo-verzoek aan de volgende eisen voldoet:
- De informatie die je wil hebben, moet gaan over informatie die verband houdt met de publieke taak van de FUMO, zoals de uitvoering van de milieutaken van onze deelnemers.
- Het verzoek moet gaan om informatie die de FUMO in documenten (op papier of digitaal) heeft opgeslagen.
- Geef zo precies mogelijk aan welke informatie je wilt ontvangen.
- Je hoeft niet uit te leggen waarom je om deze informatie vraagt. Maar als je dit wel doet, kan de FUMO je beter helpen.
- Geef je contactgegevens aan ons door. Als het nodig is nemen we bij aanvullende vragen telefonisch of per e-mail contact met je op.
Hoe dien ik een Woo-verzoek in?
Je kunt een Woo-verzoek via de website, per mail of per post indienen:
- Per e-mail: woo@fumo.nl
- Of per post door het verzoek te sturen naar: FUMO J.W. de Visserwei 10 9001 ZE Grou
Heb je digitaal een Woo-verzoek ingediend? Dan kun je daarna ook digitaal (e-mail) een reactie van ons verwachten. Doe je dat per post? Dan ontvang je ook per post een reactie. Tenzij je anders aangeeft.
Contactgegevens Woo
E-mail: woo@fumo.nl
Telefoon: (0566) 750 300
Wat gebeurt er met mijn verzoek?
Heb je een Woo-verzoek bij ons ingediend? Lees hieronder wat je kunt verwachten.
- Als de gevraagde informatie te algemeen is geformuleerd, kunnen wij jouw verzoek niet in behandeling nemen. Dan nemen wij contact met je op en vragen of je het verzoek duidelijker kunt formuleren. Wij kunnen je hierbij helpen.
- Als het verzoek over informatie gaat die al openbaar is, stellen we je hiervan op de hoogte en verwijzen je door naar de bron.
- In andere gevallen krijgt je een ontvangstbevestiging met daarin de termijn waarbinnen beslist wordt.
- Als de informatie die je wilt hebben niet bij de FUMO, maar bij een andere overheidsinstantie ligt? Dan sturen we je verzoek door. Hiervan krijgt je bericht.
- De beslistermijnen van vier weken kunnen wij met twee weken verlengen.
- Wanneer het niet lukt om alle documenten op tijd te verzamelen en te beoordelen, nemen wij contact met je op voor het maken van nieuwe afspraken. Hierbij kunnen wij je vragen om schriftelijk in te stemmen met opschorting van de wettelijke (verlengde) beslistermijn.
- Een Woo-verzoek kan worden toegewezen of geheel of gedeeltelijk worden afgewezen. De toetsingscriteria hiervoor staan in artikel 5.1 en 5.2 van de Woo. Ook kijken we of het belang van openbaarmaking van de gevraagde (milieu-)informatie opweegt tegen andere belangen. Denk aan persoonsgegevens en bedrijfs- en fabricagegegevens. Emissiegegevens zijn altijd openbaar.
- Als een belanghebbende naar verwachting bezwaar heeft tegen verstrekking van de informatie, dan ontvang je de informatie twee weken nadat het Woo-besluit is bekendgemaakt.
- Als er naar verwachting geen bezwaar is van een belanghebbende tegen verstrekking van de informatie, dan ontvang je de informatie direct met het Woo-besluit.
- Als door belanghebbende(n) wordt verzocht om een voorlopige voorziening, dan wordt de openbaarmaking opgeschort totdat de voorzieningenrechter uitspraak heeft gedaan.
Zodra de gevraagde informatie openbaar is gemaakt, is deze informatie vanaf dat moment voor iedereen openbaar.