Inspiratiesessies Netwerkdag VTH / Grip op Grond

Donderdag 26 september, hotel Van der Valk Sneek

Tijdens de Netwerkdag VTH / Grip op Grond organiseren we een plenaire sessie én 10 inspiratiesessies. Op deze pagina lees je meer over de inhoud van de verschillende inspiratiesessies. Je hoeft nu nog geen keuze door te geven, maar kiest op de dag zelf. 

Plenaire sessie

Door Martin Peersmann | Ministerie BZK

In infrastructuurprojecten, woningbouw, gebiedsinrichting en natuurontwikkeling is er vaak grote behoefte aan bouwgrondstoffen (ophoogzand, grind en klei). Maar de beschikbare hoeveelheden nemen af in Nederland, Europa en wereldwijd. Hoogwaardig hergebruik van afgegraven grond als bouwgrondstoffen wordt daarom steeds belangrijker. In grondverzet liggen kansen om grote stappen de zetten naar duurzaam en circulair gebruik van grond. Lokaal en regionaal. Beschikbare en openbare data kan deze transitie versnellen. Het kan!

 


Inspiratiesessie 1: Grip op Grond / Buyergroup Grondstromen

Maaike Wagenaar | Provincie Fryslân, Willem Post | Gemeente Lelystad, Simone Houtman | RWS

Drie professionals vertellen over Grip op Grond en de landelijke Buyersgroup Grondstromen.

Grip op Grond is een vastgestelde werk- en denkwijze van en binnen de provincie Fryslân. Het doel: samen met lokale partijen en overheden zoveel mogelijk vraag en aanbod van grond binnen lopende en toekomstige projecten samen brengen.

De landelijke Buyergroup Grondstromen werkt aan de versnelling hiervan. Zo werken we duurzaam en circulair met grond. 

 


Inspiratiesessie 2: Aanpak risicovolle secondaire bouwstoffen

Folkert Reitsma | Provincie Fryslân

De Friese aanpak van staalslakken is een primeur in Nederland. Bij meerdere wegenprojecten zijn in Nederland staalslakken gebruikt. Sommige daarvan hebben achteraf schade veroorzaakt aan infrastructuur en het milieu. Samen met de aannemer heeft de provincie Fryslân zijn verantwoordelijkheid genomen en gezocht naar een oplossing voor de lekkende staalslakken. Deze methode noemen we nu de HBC methode: herstellen, beheren en controleren. Is het mogelijk om deze aanpak ook op andere plaatsen in het land toe te passen? 

 


Inspiratiesessie 3: Gezonde en vitale bodem

Annerieke Bouwman | Tauw

De bodem vormt letterlijk én figuurlijk de basis onder ons bestaan. Het vormt het fundament, de bron van ons voedsel en de beschermer tegen de grillen van het klimaat. In het dichtbevolkte Nederland wordt de bodem vaak voor meerdere functies tegelijkertijd gebruikt. Echter, dit kan alleen als de bodem vitaal is. En het bodemgebruik geen afbreuk doet aan die vitaliteit, maar deze versterkt. Maar wat is nu een vitale bodem? En nog belangrijker, hoe zorgen we met elkaar voor een vitale bodem? Dit en nog veel meer over vitale bodems zal ter sprake komen tijdens de presentatie van Annerieke.   

 


Inspiratiesessie 4: Dijkverbetering Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat

Ate Wijnstra | Waterschap Noorderzijlvest, Gérard Porton | Combinatie Waddenkwartier

De ambities zijn groot: men wil de duurzaamste dijk van Nederland bouwen. Dat kan op drie manieren: circulair ontwerpen en bouwen, uitstoot beperken en biodiversiteit stimuleren. Maar ook door innovatie waarbij de omgeving en diverse partijen tijdig worden betrokken bij de plannen. Zo werken we samen aan een toekomstbestendige dijk.

 


Inspiratiesessie 5: Integriteit

Geertje Wierda | FUMO

Ben jij een nice guy of juist niet? En hoe belangrijk is dat eigenlijk? Neem deel aan de inspiratiesessie Integriteit en ontdek wat dit voor jouw werk betekent. 

 


Inspiratiesessie 6: Systematiek van de Omgevingswet

Gerrie de Boer | Openbaar Ministerie

Gerrie de Boer legt de systematiek van de Omgevingswet en de bijbehorende regels uit. Waar zijn de normen opgenomen in de algemene rijksregels? En waar moet de normadressaat zich aan houden bij het verrichten van activiteiten om nadelige gevolgen voor de fysieke leefomgeving te voorkomen? 

Gerrie besteedt ook aandacht aan de Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen, die per 1 januari inwerking is getreden.

 


Inspiratiesessie 7: Internet recherche

FUMO

Als je openbare informatiebronnen zoals tekst, foto's en video's op de juiste wijze analyseert, kunnen ze cruciale informatie bevatten. Hoe zet je internet in bij het uitvoeren van VTH-taken en het effectief opsporen en bestrijden van criminele activiteiten?

 


Inspiratiesessie 8: Forensisch dierenonderzoek

Marjolein Wessels en Maaike Hassing | Forensische Opsporing (politie)

Forensisch dierenonderzoek is de laatste jaren in een stroomversnelling terechtgekomen. Met wat voor dierenzaken heb je als forensisch onderzoeker te maken? Voeren zij plaats-delict-onderzoek uit? En bemonsteren ze dieren? Kom het te weten tijdens de inspiratiesessie Forensisch Dierenonderzoek.

 


Inspiratiesessie 9: Brandveiligheid in veestallen

Anne de Jager | Brandweer Fryslân

Brand bij een agrarisch bedrijf. De brandweer zit er niet op te wachten en de agrariër zeker niet. Wat zijn de oorzaken en hoe kunnen we die voorkomen? Bewustwording is daarbij heel belangrijk, want voorkomen is beter dan genezen. En de brandweer is immers toch altijd te laat...

 


Inspiratiesessie 10: Evenementenorganisatie en de operationele sturing bij grote incidenten

Sido de Boer | Politie Noord-Nederland

Wat doet de politie bij een groot evenement? En wat voor voorbereiding gaat hieraan vooraf? Er is heel wat nodig voordat de Koninklijke familie in Emmen komt. Maar wie is verantwoordelijk voor thema’s als crowd-control? En met welke dillema's en incidenten krijgt de politie mogelijk te maken? 


Inspiratiesessie 11: Water Calamiteiten Team

Stefan Meijering | Politie Noord-Nederland

Het zoeken op, in en rondom het water is een vak apart. Het Water Calamiteiten Team werkt samen met landelijke teams, zoals het Landelijk Team Onder Waterzoekingen. Bij vermissingen zijn duidelijke afspraken heel belangrijk, alleen dan kun je goed samenwerken met verschillende disciplines.

Programma

08.30 - 09.00  Inloop met koffie en thee

09.00 - 09.15  Welkom en opening

09.15 - 10.00  Plenaire sessie door Martin Peersmann

10.00 - 11.00  Inspiratiesessie 1

11.00 - 11.30  Koffiepauze 

11.30 - 12.30  Inspiratiesessie 2

12.30 - 14.00  Netwerklunch

14.00 - 15.00  Inspiratiesessie 3

15.00 - 15.15  Afsluiting

15.15 - 16.30  Netwerkborrel

 

Meld je nu aan!

Wil jij je graag aanmelden voor de Netwerkdag VTH en Grip op Grond? Stuur dan een e-mail naar vthnetwerkdag@fumo.nl. Vermeld in de e-mail je naam, de organisatie waarvoor je werkt en je functie. Heb je dieetwensen? Dan horen we dat ook graag. Wacht niet te lang met aanmelden, want vol is vol.