Nederland over 100 jaar
We snakken allemaal naar een hoopvol toekomstverhaal. En dat is er! Dat was de boodschap van klimaatexpert Tim van Hattum. Als hoofd van het Klimaatprogramma bij Wageningen University & Research heeft hij met een groep wetenschappers een visie geformuleerd op Nederland over 100 jaar. Hij gaf aan dat biodiversiteit nauw samenhangt met de klimaatcrisis en dat de huidige economische principes ons daar niet bij helpen. Volgens hem moeten we gaan nadenken over het anders inrichten en benutten van de ruimte in Nederland. Daarin kan iedere regio, hoe klein ook, van betekenis zijn.
Versnipperd en veel dilemma’s
Een kritische maar begripvolle noot kwam van Winnie Sorgdrager, voormalig politica, Officier van Justitie en lid van de Commissie van Aartsen, die het functioneren van het VTH-stelsel (milieu-vergunningverlening, toezicht en handhaving) onder de loep nam. Haar stelling was dat het stelsel is versnipperd en dat er zijn veel belangen en dilemma’s zijn die omgevingsdiensten beïnvloeden in het uitvoeren van hun taken. Bovendien vindt ze de afspraken in het Interbestuurlijk Programma Versterking VTH-stelsel te vrijblijvend. In dit IBP-VTH hebben het Rijk, de provincies, gemeenten en waterschappen afspraken gemaakt over tien maatschappelijke complexe opgaven, die veel impact hebben op onze inwoners en hun leefomgeving. Ze gaf de deelnemers mee dat erover valt te denken om bepaalde thema’s meer te centraliseren. Waarom zou er niet één handhavingsbeleid voor Noord-Nederland worden gemaakt? Dat zou kennisdeling, maar ook eenduidige uitvoering alleen maar ten goede komen.
De leefomgeving staat op de kaart
Er is de afgelopen 10 jaar veel veranderd. De leefomgeving staat op de kaart! Aldus Ruben Vlaander, directeur van Omgevingsdienst Regio Arnhem en voorzitter van Omgevingsdienst NL. Maar er zijn nog veel stappen te nemen. Denk aan het opleiden van onze mensen, zodat zij een gedegen en kritische gesprekspartner blijven voor milieubelastende bedrijven, of aan het uitwisselen van kennis. Volgens de heer Vlaander is het op peil houden van onze leefomgeving geen kostenpost, maar levert het een bijdrage aan de gezondheid en het welzijn van bewoners. De rol van omgevingsdiensten in het schoonmaken en -houden van onze leefomgeving is evident. Voor nu en de toekomst! Dat zien we aan de jonge generatie op de arbeidsmarkt, die steeds vaker kiest voor een baan met impact bij een omgevingsdienst.
Gezamenlijke conclusie
In een gezamenlijke conclusie formuleerden de directeuren van de FUMO, ODG en RUDD een aantal uitdagingen voor de komende 10 jaar: investeren in innovatie, data ontsluiten, kennis delen en investeren in de professionele ontwikkeling van onze mensen, maar bovenal: samenwerken. Met elkaar, zoals we dat bijvoorbeeld doen in de benadering van de arbeidsmarkt, met onze deelnemers en medeoverheden, maar ook met de bedrijven die in onze regio actief zijn.
In een constructieve sfeer onder leiding van dagvoorzitter Mathilde Lubbers hebben de gastsprekers, maar ook de aanwezigen ons geprikkeld en aan het denken gezet. We kijken terug op een succesvol symposium!