Dat elke vogel in mei een ei legt, is een wat ouderwetse gedachte. Dat elke vogel in mei een ei hééft gelegd, komt dichter in de buurt. Het broedseizoen begint voor reigers, eksters en roeken namelijk al veel eerder in het voorjaar, bijvoorbeeld in februari. Vanaf maart intensiveren de groene toezichthouders en boa’s van de FUMO daarom in opdracht van de provincie hun werk.
Voorlichting en communicatie
Een onderdeel van het werk in het voorjaar is het toezicht op weidevogels. Naast controles in het veld op landbouwwerkzaamheden, bestaat het werk grotendeels uit voorlichting en communicatie. De FUMO vraagt bij landbouwwerkzaamheden of ze hierbij rekening houden met de weidevogels. “De meeste boeren zijn goed op de hoogte van hun zorgplicht, maar het blijft goed om hierover contact te zoeken om te zien hoe we ze kunnen helpen”, vertelt toezichthouder Yvo Muller. “Gelukkig zijn er in Friesland allemaal lokale vogelwachten en de overkoepelende organisatie, de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW), die de boeren helpen bij het inventariseren van de nesten op het land."
Kieviten, grutto’s en scholeksters
Muller vervolgt: “Waar amper vogels broeden, controleren we minder. Maar er zijn ook gebieden waarvan we weten dat die wel heel populair zijn onder grutto’s, kieviten, tureluurs en scholeksters. Deze soorten lopen allemaal al jaren in aantal terug, dus daar is het wel heel belangrijk om rekening te houden met nestjes wanneer je als boer het land op gaat.” Gelukkig ziet Muller dat er in de meeste gevallen voldoende aan wordt gedaan om de vogelnesten te beschermen.
Verhuizen
Zoeken die vogels na verloop van tijd niet gewoon een andere plek om te broeden? Ergens waar ze zeker weten dat ze niet worden gestoord? Muller begrijpt de gedachte, maar legt uit dat dit niet de bedoeling kan zijn. “Stel je voor dat je ’s nachts doorlopend wakker wordt doordat je buurman geen rekening met je houdt. Wat doe je dan? Ga je dan verhuizen? Het geeft vogels - net als mensen - erg veel stress als zij gedwongen moeten vertrekken. En ze hebben geen stem. Daarom zijn wij er voor hen.”
Aan hondeneigenaren wil Muller vooral vragen de borden te lezen die bij natuurgebieden staan. “Daarop staat precies beschreven wat er wel en niet mag en waarom. Mensen helpen de grondbroeders enorm, als hun hond in die periode niet door de nestjes heen rent. Ik zou zeggen: bespaar je de boete van €110 en houd de hond aan de lijn bij het wandelen, of ga ergens naartoe waar de hond wel los mag.”