De twee vissers waren vanuit een bootje aan het vissen op roofvis. Vissen vanuit een boot is in dit natuurgebied nabij Tjalleberd nooit toegestaan. Ook mocht op dit water in de periode van 1 januari t/m 1 juli niet worden gevist. De beide vissers zijn staande gehouden, waarna één van de vissers er vandoor ging. Later op de avond hebben de boa’s deze visser alsnog bezocht. De bedragen van de proces-verbalen lopen inmiddels in de honderden euro’s. Eén van de vissers was twee weken geleden ook al geverbaliseerd door beide boa’s voor dezelfde overtredingen.
Gesloten tijden vis- en aassoorten
In sommige kwetsbare natuurgebieden mag je in bepaalde periodes niet vissen. Bijvoorbeeld om broedende vogels te beschermen. Daarnaast moeten vissers op roofvis rekening houden met de wettelijke gesloten tijden. Als je tijdens deze tijden een bepaalde vissoort (zoals snoek) vangt, moet je in Fryslân deze meteen terugzetten in het water waarin hij is gevangen. Dit betekent dus dat dat je de gevangen vissen niet mag meenemen. Daarnaast geldt er ook een gesloten tijd voor het gebruik van alle soorten kunstaas, dode vis, een stukje vis en slachtproducten in de periode van 1 april tot de laatste zaterdag van mei.
Kijk voor de meest actuele informatie over deze regelgeving op www.sportvisserijnederland.nl en www.visplanner.nl.
Rol van de FUMO
Bij de FUMO zetten onze 'groene' boa’s zich dagelijks in om de groene regelgeving te handhaven. Dit doen ze om de natuur te beschermen. Hier vallen ook visserijcontroles onder. Dit jaar schreven de ‘groene’ boa’s al meerdere boetes uit, waaronder voor het in bezit hebben van een dode snoek. Maar ook voor het niet kunnen tonen van de schriftelijke toestemming (vispas) en het vissen zonder 3de hengelvergunning.